An aerial view of Surfers' Point taken February 4, 2014

Restoring Surfers' Point: Partnership's Persistence Pays Off

Coastal erosion has repeatedly damaged bike paths and parking lots near Ventura, California. It took local groups with varying viewpoints more than a decade to agree upon a strategy, but the first phase of their solution is now complete.

Stressors and impacts

In 1992, the City of Ventura, California, saw the return of a familiar problem: the recently re-constructed bike path along the beach at Surfers' Point was eroding away again. Coastal erosion eventually swallowed large portions of the bike path, as well as the parking lot at the adjacent fairgrounds. Hasty efforts to preserve the area ultimately led to further damage. By 1997, crumbling asphalt, concrete barricades, and rusty chain-link fences erected to keep people from danger made the area a hazardous eyesore.

A long road to consensus

In 1995, a working group that included city planners, the California Coastal Conservancy, the State Coastal Commission, the Ventura County Fairgrounds, the Surfrider Foundation, and other stakeholders began to consider and propose options for restoring the beach. Paul Jenkin, Ventura Campaign Coordinator of the Surfrider Foundation, worked to engage residents, making numerous public presentations and encouraging groups to work toward a win-win solution. The effort, ultimately called the Surfers' Point Managed Shoreline Retreat Project, was beset by conflicting ideas about the best strategy for addressing the problem, pressure to keep the area open for public recreation, and the challenges of reaching a compromise and securing funding.

Working together at times, and at odds at other times, it took the groups more than a decade of discussion to come to consensus. They eventually agreed on a strategy that would restore the beach's recreational opportunities and uncluttered view. Focusing on goals they had in common and identifying a bounded problem helped the groups converge on a single solution strategy. The decision to retreat from the ocean—pulling existing structures inland to make room for natural beach processes—allayed concerns that a hardened solution such as a seawall would degrade conditions for surfing, opened opportunities to rehabilitate the beach ecosystem, and enhanced the natural protection of assets on land.

Surfers' Point Plan 2010

A 2010 map showing elements of the Surfers' Point Managed Shoreline Retreat Project.

Rehabilitating the beach

Cobble berm installed at Surfers' Point

The cobble berm at Surfers' Point, buried beneath the sand, extends beneath the dunes back to the bike path. The berm, which is is up to eight feet thick, provides a significant mass of natural river rock to protect the bike path from extreme events and future sea level rise.

In 2011, the Surfers' Point working group celebrated the completion of the first phase of the project. Using grant funds from the California Coastal Conservancy and the Federal Highway Administration, the project successfully relocated the bike path and beach parking lot out of harm's way.

To stabilize the area, the project constructed a "cobble mattress" on the back beach, replacing artificial fill that had been imported for the parking lot. Sand from inland sources was placed in the retreat zone to complement the cobbles and help re-create dunes. Later, the project constructed dunes using sand from downcoast beaches where onshore winds were creating a problem of excess sand. Volunteers vegetated the dunes and installed signs and fencing to keep foot traffic out of the restoration area. The project also installed a stormwater filtration system to capture water from the new parking lot. The water is filtered and then discharged into the Ventura River estuary, improving water quality in both the estuary and along the adjacent shoreline.

Volunteers at work on the Surfers' Point dunes

Surfers' Point volunteer workday on November 2, 2013. Volunteers weed non-native plants (mainly sea rocket, ice plant, and bermuda grass) from the dune restoration area. They also collected seed from established plants and broadcast throughout the dune areas.

As of 2014, the beach at Surfers' Point has a 70-foot wide buffer zone and a significant sediment reservoir. As a result of increased dune elevations, erosion is no longer a threat to infrastructure inland from the beach. The project was designed with sea level rise in mind, and project leaders feel confident the restored area will prove to be more resilient than adjacent beaches as water levels increase. Though the situation has improved, rising sea levels will continue to threaten the beach. The local Surfrider group will likely remain active, working to protect the beach by ensuring its resilience.

Banner Image Credit
R. Wilborn, www.virtualterraintours.com. Used with permission
Last modified
17 January 2017 - 3:38pm